Vill du sälja en bostad i Uppsala?

Går du i säljartankar? Funderar du på att byta din lägenhet eller ditt hus? Kanske du har tröttnat på utsikten, eller så kanske din omgivning har ändrat sig till det sämre? Ni kanske behöver bli fler och behöver större? Eller så kanske ni vill downsiza = gå ner i utrymme? Det är minst lika populärt som att skaffa sig en större bostad. Det är ganska få år, som man har behov av ett stort hus. 

Behovet av stort hus bara några år

Oftast är det behovet som störst när man har barn, men snart har de flugit ut ur boet. Då behöver man inte lika stort hus längre. Är man i den åldern att man endast kommer hem för att sova, kan det kännas onödigt att spendera alla sin lediga tid på att städa tomma rum och sköta om en trädgård som man inte hinner njuta av, mer än några gånger per år. Är man inte så intresserad av trädgårdsarbete, kan det vara skönt att slippa skotta snö och sedan klippa gräset och peta i rabatterna.

Drömmer du om en lägenhet?

Då kan en lägenhet vara rena drömmen, medan en barnfamilj kanske drömmer om att just få peta i trädgården och skotta snö på vintrarna.

Det först du bör göra är att sätta dig med en budget; vad får den nya bostaden kosta? Hur stort är lånet på den bostad du har för tillfället? Kan du lägga in pengar på det nya boendet? Då har du större helhetsbild av vad din nya bostaden får kosta och vilken prisbild du är ute efter. Åtminstone brukar det hjälpa den mäklare som ska hjälpa dig hitta rätt boende åt dig.

Är det onödigt att anlita en mäklare? 

Många tänker att de kan göra det på egen hand och slipper onödiga kostnader, men att göra det själv innebär vissa risker. Sådant som en mäklare kan hjälpa dig undvika. Det är ju deras jobb. Många lockar med låga priser, men det gäller att se upp med vem du gör affärer med, så det inte handlar om humbug. Många är de som trott att de har köpt en bostad, som sedan visar sig vara någon annans. Och när man sedan upptäcker det, går det inte att få tag i den som ”sålt” bostaden till dig. De är som bortblåsta, och kanske redan på väg till Costa Rica, eller vart nu skojare tar vägen.

Finns miljoner fallgropar att undvika

Det behöver ju heller inte vara så illa att du råkar ut för skojare, men det är mycket med det juridiska vid en stor affär, som kan vara svåra att hantera på egen hand. Då är det tryggt med en mäklare som kan vägleda dig genom hela affären. Det kan komma till detaljer i avtal, i huset och annat som kan strula till det mellan köpare och säljare. Undvik det och anlita en professionell mäklare.

16 Feb 2018