Viktigt att tänka på när du ska borra efter bergvärme i Stockholm

Vill ni installera bergvärme i närheten av Stockholm? I så fall finns det några saker som är extra viktiga att tänka på. Bland annat energibrunnens placering.

En bergvärmepump räknas som en grön energikälla då den tar tillvara på den solenergi som finns lagrad djupt nere i marken. Men för att få upp energin måste man borra en energibrunn. Det är därför som bergvärme är dyrare att installera än exempelvis luftvärme eller jordvärme. Men bergvärme påverkas inte alls av låga minusgrader vilket andra typer av värmepumpar gör.

Det krävs tillstånd från kommunen för att borra en energibrunn. Det beror på att det kan frigöras ämnen i marken när man borrar vilka kan kontaminera grundvattnet. Man måste även ta reda på om grannen redan har borrat för bergvärme eftersom det måste vara ett visst avstånd mellan två energibrunnar. Detta för att de inte ska ta ut varandra.

Därför ska du installera bergvärme på vintern

Det bästa är att anlita ett företag i Stockholm som erbjuder totalentreprenad för bergvärme. Då sköter ett och samma företag allt, även borrningen av energibrunnen. Man får även tips om olika energibesparande åtgärder som kan minska behovet av energi. Lyckas man sänka energikonsumtionen kan det göra att man klarar sig med en något mindre bergvärmepump.

Det går att installera bergvärme året om men vill man minimera skadorna på marken från grävmaskinernas larvfötter och däck ska man borra på vintern när marken är frusen. Det tar tid att installera bergvärme men när värmepumpen väl är på plats och är korrekt inställd kommer den att producera massor av billig energi för lång tid framöver.

22 Sep 2023