Vet mer om hur bostadsvärderingar fungerar

Du som funderar på att sälja din lägenhet behöver en bostadsvärdering för att få en indikation av vad det slutgiltiga priset kan bli. Det bör has i åtanke att en bostadsvärdering just är en uppskattning – det slutgiltiga priset kan variera av flera olika skäl. Många väljer att titta själv på hur andra bostäder har sålt i samma område, men för att få en bra uppskattning krävs att en mäklare eller någon annan med kunskap kommer och gör en proper bostadsvärdering.

Förbered inför bostadsvärderingen

Innan du tar kontakt med en mäklare som sköter bostadsvärderingen kan du göra ett par förberedelser för att processen ska gå så snabbt och bra till som möjligt. Genom att mäklaren ges tillgång till relevant information kan du räkna med att värderingen blir mer precis.

  • Lånehandlingar
  • Hur mycket din bostad kostar dig i månaden
  • En lista över bostadens driftskostnader
  • Köpekontraktet
  • Kvitton på större renoveringar eller andra betydande förbättringar som skett i bostaden

Öka värdet

Den enskilt största faktorn för värderingen är läget. En dåligt renoverad bostad i centrala Stockholm kommer nästan i alla fall att säljas för mer än en snyggt nyrenoverad bostad på landsbygden i samma storlek. Läget är dock svårt att göra någonting åt. Oavsett om bostaden ligger i Stockholm eller ute på landsbygden finns det alltid saker att göra för att maximera värdet på försäljningen i fråga.

Det kan vara frestande att sätta igång med en totalrenovering för att göra bostaden mer attraktiv inför en försäljning. Visst säljer en nyrenoverad bostad bättre – men det kostar också en del att göra.

Något som anses svårt eller ganska svårt att få pengarna tillbaka på är köks- och badrumsrenoveringar. Att bygga altan i söderläge är exempel på något som brukar vara lätt att få tillbaka pengarna på. Vidare kan mycket göras på själva visningen för att öka intresset. Att städningen är utförd till perfektion och att homestylingen är snygg kan göra en hel del för att öka spekulanternas benägenhet att lägga ett bud.

Accepterat pris

Accepterat pris är ett fenomen som kom till efter att mäklare i Stockholm kom överens om att inte annonsera ut bostäder till mycket låga och orealistiska utgångspriser, så kallade lockpriser. I Stockholm och inte minst stadsdelar som Östermalm, Kungsholmen och Södermalm har det här börjat bli ett problem på senare år. Den som tittar på en lägenhet idag stöter inte helt sällan på termen ”accepterat pris”, som alltså ska ligga nära den summa säljaren är villig att släppa bostaden för.

1 Feb 2018