Varför det blir stopp i avlopp och hur det åtgärdas

Det är ganska enkelt att förebygga stopp i avlopp. Man behöver bara låta bli att spola ned saker som fimpar, servetter och olja. Men det kan bli stopp ändå.

De som arbetar vid reningsverk vet att de mest besynnerliga saker kan följa med avloppsvatten ut. Under pandemin var det vanligt att munskydd och engångshandskar kom med i vattnet, men på Ryaverken i Göteborg har man bland annat hittat leksaker, glasögon, mobiltelefoner och smycken.

Det är lätt att tro att bara för att man inte längre ser saker man spolar ner i toaletten så försvinner de. Men så är det inte. Kommunalt avloppsvatten transporteras kilometervis under jord för att slutligen komma till ett reningsverk där det tas om hand. Vattnet renas då från föroreningar, kemikalier och annat för att sedan kunna släppas ut i miljön igen.

Men det är inte bara konstiga saker som gör att det blir stopp i avlopp

De som har ett enskilt avlopp med trekammarbrunn eller mindre reningsverk brukar vara mer noggranna med vad som spolas ner. Men även de kan få problem. Avloppsrör kan över tid bli skadade, avloppet kan vara underdimensionerat eller helt enkelt felmonterat.

Som lekman kan man prova att hälla lite bikarbonat och ättika i avloppet när det är stopp för att se om det hjälper. Det viktiga är att man inte häller ner något frätande för det kan förstöra rören. Det klokaste är att anlita en behörig rörmokare om det blir stopp i avlopp. Då får man stoppet avhjälpt och rören rensade.

10 Jul 2023