Kläder efter arbete – takläggare

Som takläggare är valet av klädertak viktigt. Kängorna bör vara rejäla och skyddande med bra grepp. Man bör gärna ha ett par bra kraftgreppshandskar samt lämpliga klädmaterial på övriga kroppen efter årstid. Om du jobbar som takläggare har du säkerligen god koll på detta. Mer ansträngande kan det givetvis vara i de nordligaste delarna av Sverige. Någon som arbetar i Kiruna behöver säkerligen tänka mer på kläder och yttersidor än någon som jobbar i till exempel Eskilstuna.

Läs på lite extra innan du kör igång

Ska du ge dig på att lägga tak själv behöver du kanske läsa på lite extra om klädvalen. För ett större projekt är det av hög vikt att du arbetar med rätt utrustning. Inte bara för din bekvämlighet – utan också för din säkerhet. Att till exempel inhandla ett par bra kängor bör snarast se som en investering, snarare än en ren utgift.

Hänsyn behöver givetvis tas till årstiden. Det här är bra att tänka på för de olika årstiderna:

  • Under sommaren. När man spenderar flera timmar om dagen på ett tak, ett svart plåttak till exempel, kan det bli riktigt varmt. Sommartid är det högsta prioritet att undvika att få solsting och bli bränd. Som bekant drar mörk färg åt sig värme, och tak i allmänhet är exponerade för direkt solljus. Det finns helt enkelt inte särskilt många skuggor som skyddar. Bär lätta, långärmade kläder i ljusa färger. Drick vatten ofta och glöm inte solkrämen. 


  • Vår och höst. När vår och höst inträffar varierar beroende på var man befinner sig i landet. När man fortfarande behöver hantera regnskurar i Eskilstuna och Mellansverige, kan man behöva hantera snömassor uppe i Kiruna. Oavsett så är regn ett bekymmer för takläggare – många föredrar faktiskt snö framför regn. Bär ytterkläder i ett vattenavvisande material och undvik bomull, som suger ut sig mycket fukt. 


  • På vintern behöver man kanske ta särskilt stor hänsyn till kängorna. Det gäller att man har ett yttersidor med riktigt bra grepp. Det här gäller förövrigt resten av årstiderna också, givetvis. Det gäller att man hittar ett par kängor som fungerar för det väder man ska arbeta i. De bör vara försedda med stålhätta och en kraftigt mönstrad yttersulorna. Även om du är fastspänd med lina och sele, kan det vara farligt att ramla på ett tak.

Handskar är också något att titta på under alla årstider. En takläggare i Eskilstuna kan säkerligen satsa på lite tunnare handskar med kort mudd, medan en takläggare i Lappland kanske behöver lite tjockare foder. www.takläggareeskilstuna.nu vet mer om detta och många andra aspekter på att lägga tak. 

 

 

11 Mar 2019