Inget hus utan fönster

Fönster är en självklar del av hus. De skiljer insidan från utsidan och släpper in naturligt ljus. Därför behövs fönster av bra kvalitet till ett bra pris.

Om du tänker dig ett hus finns det vissa saker du antagligen kommer att föreställa dig. Du tänker antagligen på väggar och tak, en dörr och fönster. Det är nog få som skulle föreställa sig ett hus utan fönster. De är en naturlig del av varje bostad och byggnader generellt. Fönster släpper in ett naturligt ljus som skapar en trevligare miljö.

Förutom att göra en byggnad komplett är de också något som ska hålla utomhus borta från insidan. Det ska inte blåsa in eller släppas in för många lukter eller ljud. De ska dessutom hålla länge och tåla tidens tand. Då behöver du fönster av hög kvalitet som kan anpassas till ditt hus.

Fönster är en gammal uppfinning

Redan under de senare delarna av medeltiden började fönsterglas att dyka upp. Det var något dyrbart och kunde bara ses hos välbärgade familjer och i kyrkan. Det skulle dröja många hundra år innan fönster blev något som fanns i varje hus i Sverige.

I och med fönstrets intåg i arkitekturen har byggnader idag fått in det naturliga ljuset. Innan dess användes inga fönster eftersom det i så fall bara var en öppning i väggen som släppte in kylan. Innan fönsterglaset kom var hemmen mörka och slutna. Idag behöver ingen uppleva det. Istället finns det fönster av olika slag som skapar en ljus och luftig miljö.

29 Sep 2022