Ett stort steg i livet

Är det dags att ta det stora steget i livet och köpa hus? Behöver ni lite hjälp på vägen för hur ni ska gå tillväga? Vissa saker är väldigt viktiga att tänka på innan man skriver på kontraktet.

Det är ett av de största stegen vi tar i livet, när det är dags för att köpa sig ett hus. Ett köp av ett hus är en stor affär, antagligen den största eller i alla fall bland de största som man någonsin kommer göra i livet. Det är ett stort steg och man bör inte ha för bråttom när det kommer till val av hus, det finns en hel del man behöver tänka på och veta innan man bestämmer sig för hus. En fastighetsmäklare är bra att ta hjälp av när man ska köpa eller sälja sin bostad. De kan guida en i djungeln av hus och hjälper till med allting som man behöver veta och ha koll på när det gäller husköp.

Få rätt hjälp av en mäklare

En mäklare förmedlar bostäder, oavsett om det rör sig om köp eller sälj. De vet exakt vad som behöver gås igenom och vad som behövs göras i övrigt vid försäljning eller köp av hus. De kan hjälpa er med allt sådant som ni inte har koll på, ni måste känna att ni kan lita på att mäklaren gör sitt jobb. Många vet inte att det behöver genomföras en överlåtelsebesiktning av ett hus innan det kan säljas eller köpas. För att förklara lite närmare vad det innebär så är det en slags kontroll av huset i fråga och marken runtomkring.

En kontroll av huset

Bostaden som ska köpas eller säljas kontrolleras noggrant vid en eventuell försäljning. Den kontrolleras i form av en överlåtelsebesiktning som genomförs av tjänstemän. Vid en överlåtelsebesiktning av huset så gås alla våtutrymmen igenom, även vind och källarutrymmen. Det kollas så att det inte finns någon fukt i huset, eller vad fuktmätaren ger utslag för. Fukt finns överallt men det får inte överstiga en viss nivå för att det ska vara godkänt. Man undersöker sedan byggnaden och den mark runtomkring huset som har betydelse för bostaden, så att allting ser okej ut. Denna typ av besiktning genomförs helt enkelt på grund av att man vill kolla upp hur husets skick är, innan det köps av någon ny. Detta bör vara viktigt både för den som säljer och den som köper.

19 Feb 2020