Det är en överlåtelsebesiktning

Har du hört talas om överlåtelsebesiktningar? Du vet väl att du som köpare är skyldig att ta reda på så mycket som möjligt om den bostad som du är på väg att förvärva? Ingen vill köpa en bostad som man genast behöver renovera eller reparera på grund av stora skador. I så fall vill man att den saken ska ingå i priset när man köper det. För att säkerställa att man inte köper en bostad som är full med fel, kan man se till att göra en överlåtelsebesiktning som kan säkerställa att bostaden inte har en massa fel och brister.

En överlåtelsebesiktning är utfärdad av ingenjörer

En certifierad besiktningsman är utbildad ingenjör och utrustad med mätinstrument som talar om det är så att ett hus är drabbar av fukt, asbest, radon eller någon skadlig plast som man genast bör ta bort eller renovera. Om huset blir godkänt och man får en överlåtelsebesiktning får man svar svart på vitt på att huset är fritt från alla sådana skadliga ämnen eller material som kallar på omedelbar renovering, så kan man begära ett pris som man önskar för huset. Att ha en överlåtelsebesiktning gör att man kan trycka på att få just det begärda priset.

Både säljare och köpare kan komma överens

Har man en sådan överlåtelsebesiktning gör det att båda köpare och säljare lättare kan komma överens om både pris, överlåtelse och vad som kan krävas av den som köper huset och flyttar in i det. Det som är så bra med en överlåtelsebesiktning är det att den är gjord av en oberoende byrå som inte lägger sig i vem som ska ha rätt eller fel, eller som gynnar köpare eller säljare. Det är mcyket viktigt för att man ska kunna göra en utredning som andra ska kunna lita på. Är det så att en oberoende besiktningsman eller kvinna kan intyga att ett hus är felfritt, då kan både säljare och köpare komma överens om ett pris som båda är nöjda med.

En överlåtelsebesiktning garanterar det som säljaren säger

Får man en överlåtelsebesiktning då kan man tro på det som säljaren säger, eller tvärtom. Skulle säljaren ljuga om hur det är med huset, ja då kan en överlåtelsebesiktning överbevisa om det. Då blir det så mycket svårare för en säljare att ljuga. Gör man en överlåtelsebesiktning blir det då mycket lättare att göra en husaffär. Här kan du läsa mer om överlåtelsebesiktningar: https://www.besiktningsbyran.se.

21 May 2019