Bostadsbyten i dagens samhälle

Dags att köpa? Dags att sälja? Byta bostad är oftast väldigt roligt och väldigt oroligt. Mycket med det praktiska och mycket pappersarbete. Mycket känslor. Men rätt hjälp underlättar.

”Det var enklare förr”, hör man ibland. Livet var mindre stressigt och samhället och livet hade en lugnare takt. Om det är sant eller ej vet vi egentligen inte och saken skulle kunna diskuteras. Vad vi kan vara överens om är att det är förenat med en hel del stress idag att byta bostad. Letandet är en sak, tvekan inför priset, undran över bostaden och området, nostalgi inför det gamla hemmet. Kommer vi att betala rätt pris för nya boendet och får vi tillräckligt betalt för förra bostaden? Mycket tankar och en hel del praktiska göromål som tar tid. Och upprymdhet när allt löser sig och fungerar, för så är det ju. Allt kommer att ordna sig.

Glad man i kostym

Att sälja en bostad och köpa en ny

När det är dags att sälja den gamla bostaden finns mycket att tänka på. Bostaden behöver värderas, den behöver fotograferas och den behöver visas för intresserade köpare. Pantbrev behöver inventeras. En hel del städning inför visning och fotografering lär dyka upp - en högst ofrivillig ansträngning för många av oss - att få det sådär rent och avskalat. Högst troligt är att man samtidigt har egna bekymmer med ny bostad, att hitta och jämka datum och så vidare. Det är en evig tur att mäklaren hjälper till och samordnar allting. Det gäller verkligen att hitta någon som är bra och har koll, och som dessutom är bra att samarbeta med. Samtidigt är man då på andra sidan. Den som går på visning i andras hem, med blå sjukhustossor över ytterskorna. Lagom tystlåten och behärskat entusiastisk. Sneglande på de andra intressenterna och med en eller annan fundering över deras seriositet och ekonomiska status.

Sedan knyter man ihop säcken

Efter en längre eller kortare period är hela affären igenom och man hamnar på banken eller fastighetsbyrån med motparterna. Packandet börjar, och städandet, och kraftorden över det antal onödiga prylar man lyckats samla på sig sedan man flyttade senast. Din mäklare rör sig effektivt i bakgrunden, hjälper till med de lån som behöver lösas och tecknas. Ser till att alla signaturer hamnar på rätt papper på rätt plats. Packandet går mot sitt slut och en dag står man där med nycklar till en ny bostad och massor med flyttkartonger att ta hand om. En givande syssla ändå! Vi rekommenderar denna hemsidan: https://www.solnamäklare.se

11 Feb 2020