Behöver du en byggfirma? Ta in flera offerter

Ta in flera offerter. Det äsnickare, byggfirmar ett råd som ofta ges när någon ska anlita en hantverkare. Och om man inte har några kontakter, eller bekanta som nyligen anlitat en byggfirma de varit nöjda med, är det mycket bra att göra just det. Det är ett enkelt sätt att kontroller att du betalar ett marknadsmässigt pris. Det är också sätt att få förslag på firmor att titta vidare på. Trots allt behöver du inte spendera tid på efterforskning av firmor vars offerter du ändå inte tycker är särskilt bra. 

Så hur fungerar det då? Det finns flera metoder för detta. Tidigare var det vanligt att man helt enkelt sökte upp byggfirmor och ringde runt till dem. Det här går utmärkt att göra idag också givetvis, men populärt har blivit att använda tjänster som förmedlar användarens uppdragsbeskrivning till firmor i närheten. Dessa firmor har som regel fått genomgå åtminstone mindre krav för att få ansluta sig till tjänsten. Det är ingen garanti på att de gör ett bra jobb, givetvis, men de oseriösa aktörerna är mindre sannolika att stöta på genom en dylik tjänst.

Olika tjänster är utformade på olika sätt, men grunden är densamma. Du går in på tjänstens hemsida och berättar att du vill anlita en byggfirma i till exempel Täby. Normalt får du fram ett formulär med uppgifter som ska fyllas i. Till exempel kan du beskriva att arbetet ska ske på Gatvägen 35, Täby, och att du vill att arbetet ska utföras till sommaren.

Se till att vara noggrann med beskrivningen. Det är nämligen avgörande för att din jämförelse ska ha någon effekt. Genom att få med så mycket detaljer som möjligt, kan de som ger offerten ge en mer precis offert. Om inte, finns risken att du lämnar rum för antaganden. Dessa antaganden kan skilja sig mellan olika firmor, och processen att jämföra offerter blir då betydligt svårare.

När du har skickat iväg din uppdragsbeskrivning, dröjer det normalt en till tre dagar innan du får svar från ett antal firmor. Behöver du hjälp av byggfirma i Täby till exempel, finns sannolikheten att du får svar snabbt och av flertalet aktörer. Detta eftersom Täby, med sin närhet till Stockholm, huserar ett stort urval av firmor inom bygg. Nu är det upp till dig att jämföra offerterna – och välja den firma som du tycker verkar bäst. Titta inte bara på slutpriset, utan se till vad som faktiskt ingår.

Ett bra tips är projektus.se som är en mycket kompetent firma inom byggnation och renovering.

 

 

4 Feb 2019