Avloppsrensningar kan spara dig tusenlappar

Droppande kran? rörmokareRinnande toalettstol? Felinstallationer som påverkar driften? Det finns många mindre VVS-problem som kanske inte direkt är uppenbara, men som likväl kan kosta dig många tusenlappar om året. Har du en rinnande WC och ett antal droppande kranar kan innebära ganska stora summor som läggs på vattenräkningen – helt i onödan.

Om vi fortsätter med en droppande kran som exempel, så kostar en långsamt droppande kran ungefär 250 kronor om året. Med långsamt droppande kran menas ungefär en droppe i sekunden. Förutom att det kostar pengar, kan det vara enormt irriterande, inte minst när man ska sova. Med en besiktning av din VVS kan du upptäcka detta innan det hinner bli ett problem. En kunnig fackman kommer märka om det finns brister i installationen.

Men det kan bli betydligt dyrare än 250 kronor om året givetvis. Droppar det två droppar i sekunden blir det ungefär 500 kronor om året. Tre droppar i sekunden och det blir omkring 750 kronor.

Om det kommer en tunn stråle från kranen hela tiden, kan det dock bli uppåt 5 000 kronor om året. Detta i de lite mer extrema fallen. Men även en svagt rinnande stråle kan innebära ett antal tusenlappar. Tusenlappar som hade kunnat användas till något betydligt roligare än att betala för vatten som inte används.

Att underhålla kranar och se till att de håller tätt kan de flesta titta på själva, men det kan vara tryggt att anlita någon som faktiskt kan VVS att göra det. Passar man på att beställa en full besiktning kan man dessutom spara mer än de tusenlappar som en svagt rinnande kran innebär. En fackman på inspektion kan till exempel upptäcka begynnande fuktskador eller problem i installationer. Om ingen åtgärd görs kan det här leda till ganska stora besvär.

Fuktskador kan, som bekant, innebära många hundratusentals kronor i utgifter. Även om man har ett försäkringsbolag som tar nästan allting av den kostnaden, innebär en omfattande renovering hinder för vardagslivet. Det kan till exempel betyda att man får laga mat ur mikron, äta ute eller låna toaletten hos grannen – om man bara har en. Om man däremot kan fixa det tidigt, har man god chans att rejält reducera dessa kostnader.

Att hitta en firma som kan utföra VVS-besiktningar kan vara enkelt och svårt på samma gång. Bor du i en större stad, Stockholm eller Göteborg till exempel (särskilt Stockholm) har du många aktörer att välja mellan. Att hitta den firma som är bäst och som ger bäst pris kan kännas som en ganska svår process.

Det bästa är om man känner någon i branschen eller om man har vänner och bekanta som nyligen beställt en besiktning. Att få en rekommendation från en vän är kanske det tryggaste sättet att hitta någon som kan VVS på. En vän du litar på har sannolikt inga motiv att rekommendera en firma som inte har gjort ett bra jobb. Fråga vänner i samma stad såklart – bor du i till exempel Stockholm är det också där du bör fråga runt.

 

20 Mar 2019