Anlita mäklare för hela jobbet – eller delar av det?

För att ditt hus ska bli sålt till det pris som förväntas är det viktigt att det är en bra mäklare som har hand om att förmedla din bostad till en köpare. De flesta mäklare är duktiga, seriösa och välrenommerade, men det finns skräckhistorier där folk anser sig ha fått sin bostadsaffär förstörd av en oseriös firma. Att hitta en bra mäklare är helt enkelt viktigt – oavsett om du säljer ett torp på landsbygden eller en exklusiv takvåning på Östermalm. När du letar efter en mäklarfirma bör du hitta en som matchar dina behov. 

Hur mycket vill du göra själv?

Det är numera inte helt ovanligt att man själv står för det mesta av försäljningsbiten, och endast anlitar en mäklare för vissa delar av pappersarbetet. Nackdelen är just det, att man måste lägga ner tid och energi själv, men en fördel är att dessa mäklare då sällan tar en provision på försäljningen, utan istället har ett fast arvode som är relativt lågt. Till exempel: 

Du säljer en exklusiv takvåning på dyra Östermalm för 10 miljoner kronor

Ponera att du anlitar en mäklarfirma som tar en 4 % på försäljningen, vilket inte är en helt ovanligt procentsats. På 10 miljoner kronor blir det 400 000 kronor som mäklaren får för att sälja den här takvåningen på Östermalm. Den som ska sälja dyra fastigheter bör se till att förhandla om ett fast arvode, eller möjligtvis en stegrande provision. Ett annat alternativ är just att stå för en del av jobbet själv och anlita en mäklare för pappersarbetet, till en väldigt låg, fast kostnad. Det kan då bli till exempel 15 000 kronor som läggs – istället för ett par hundra tusen. Minst sagt en signifikant skillnad, alltså. 

Beror på fastighet

Men visst innebär fastighetsvärdet en stor skillnad i hur man bör resonera. Om du inte säljer en stor takvåning på Östermalm, utan istället ett litet torp på landsbygden, kan provision faktiskt vara att föredra framför ett fast arvode. Det är då upp till mäklarfirmorna att avgöra om de vill ta sig an din bostad och förmedla den – annars kanske du tvingas till att betala en fast provision, om mäklaren anser att torpet är svårsålt och värt förhållandevis lite pengar. 

Ett annat alternativ är att mäklaren vill ha en väldigt hög provision just på den fastigheten. De vill givetvis se till att de får betalt för tiden de lägger ned på ditt objekt. Försök att hitta en mäklare du känner förtroende för, och be om råd och tips när det kommer till detta. Om du känner att du är redo att sköta en stor del av försäljningen själv, kan detta vara det bästa. Det blir helt enkelt billigare. Samtidigt innebär det inte bara fördelar – en nackdel är att man förmodligen inte är en lika duktig säljare som en erfaren mäklare. En annan nackdel är att man går miste om det kontaktnätverk som välrenommerade mäklare på Östermalm har. 

27 Apr 2018